Cirkeltraining: lekker samen op de cirkel
Kennismaken met cirkeltraining
Bij cirkeltraining leert de hond door middel van lichaamstaal en eventueel gesproken signalen aan de buitenkant van een grote, met lint of touw uitgezette cirkel te lopen. Het werken op de cirkel, door hondentrainer Hermina Stout ontwikkeld tot Dog Basic cirkeltraining, leidt tot een bijzondere samenwerking met je viervoeter. Jij leert om goed naar je hond te kijken, de hond op zijn beurt leert zich op jou te concentreren.
Voor wie is cirkeltraing geschikt?
Cirkeltraining is voor iedere combinatie geschikt, mits de hond gezond is en bij de baas het plezier van het samenwerken voorop staat. De training is passend te maken voor iedere hond en elke leeftijd.
Alles draait om aandacht!
Meer dan rondjes rennen
Cirkeltraining is een ideale manier om de aandacht van je hond vast te leren houden en hem oefeningen uit te laten voeren, óók op afstand. Wie het doet, ervaart al snel dat het om veel meer draait dan alleen rondjes rennen. En het leuke is dat je in een paar lessen al enorme resultaten kunt bereiken.
Zo begin je
Het eerste doel is de aandacht van de hond te krijgen en hem te leren aan de andere kant van een lint of touw te werken. Daar heb je in het begin helemaal nog geen cirkel voor nodig. Je begint eerst met een rechte lijn, die je kunt uitzetten met behulp van een aantal afzetpaaltjes, tentharingen of barbecuepinnen (let op dat de hond zich hier niet aan kan bezeren), waarlangs je een lint of touw spant.
En nu?
De bedoeling is dat de hond jouw signalen gaat volgen: als je van hem wegdraait loopt hij met je mee, als je stilstaat en je lichaam naar hem toedraait stopt hij en gaat hij zitten. Dreigt de hond zijn aandacht even te verliezen? Dan draai je meteen de andere kant op. Door de hond feedback te geven en hem voor zijn aandacht te belonen, leert hij dat het reuze leuk is om op jou te letten en je aanwijzingen te volgen.
Help, hij gaat door het lint!
Het lint blijft tijdens de oefeningen tussen de hond en de baas in. Springt de hond over het lint naar je toe? Niets aan de hand! Leid hem gewoon rustig weer terug naar de andere kant. Hij leert vanzelf dat het veel leuker is om aan de buitenzijde van het lint te blijven, omdat hij daar namelijk alle beloningen krijgt.
Het werken op de cirkel met meerdere honden.
Het echte werk
Als het werken langs het lint goed gaat, kun je op de cirkel beginnen. Jij loopt daarbij in de cirkel, de hond werkt aan de buitenkant. Je zult merken dat je jezelf heel bewust wordt van het gebruik van je lichaam en dat je hond al op subtiele aanwijzigen gaat reageren: door je schouder iets naar voren of naar achteren te bewegen, kun je hem bijvoorbeeld laten versnellen of juist gas terug laten nemen. Dat is kicken!
Cirkeltraining Tips
Belangrijk
Het is belangrijk dat de cirkel die je uitzet een flinke diameter heeft, anders worden zowel jij als je hond dol! Om zijn lichaam niet te veel eenzijdig te belasten, is het belangrijk dat je de hond zowel links- als rechtsom de cirkel laat lopen.
Pfff… best vermoeiend!
Cirkeltraining is behoorlijk intensief. Van de hond wordt niet alleen veel focus en nadenkwerk gevraagd, ook fysiek biedt de cirkel hem een behoorlijke uitlaatklep: één rondje lopen op een cirkel betekent dat de hond tientallen meters moeten afleggen!
Houd de trainingssessies daarom kort en werk maximaal 5 minuten aaneen, met ruime pauzes waarin de hond zich even kan ontspannen door te snuffelen of te spelen. Na een half uur heeft de hond meestal genoeg gewerkt.
Uitdagingen
Naast samenwerken, aandacht voor elkaar hebben en lekker bewegen kun je bij cirkeltraining allerlei uitdagingen inbouwen, zoals tempowisselingen, waarbij de hond op jouw aanwijzing leert stappen, draven of galopperen. Je kunt ook hindernissen toevoegen zoals hoogtesprongen of cavaletti’s, of met meerdere honden tegelijk op de cirkel werken.
4 cursisten per cursus, start zie rooster.
Per les € 20,50 ( je betaald altijd de hele cursus in 1 keer)
Tekst Doggo.nl :
https://www.doggo.nl/artikelen/hondentraining/cirkeltraining/