Artikel-link: https://www.ethogramdogbehaviour.com/dog-education-behaviour0blog/198-mistakes-to-avoid-when-socializing-dogs.html
Vertaling van artikel over socialiseren bij Honden:
1) Socialiseren is niet perse honden bij elkaar brengen. Het eerste, en grootste, misverstand is te denken dat socialiseren betekend dat je hond tijd met andere honden en andere mensen moet doorbrengen. Het betekent niet dat je hond door het winkelcentrum gesleept moet worden of dat hij naar elke andere hond mag rennen die hij tegenkomt tijdens het wandelen. Socialiseren betekent niet blootstellen aan allerlei verschillende stimuli, maar het betekent dat je jouw hond de tools geeft om zich goed te voelen wanneer hij zich in verschillende onbekende situaties bevind. Elke hond is anders; elke hond heeft een specifiek plan van aanpak nodig tijdens het training om zich goed te voelen.
2) Een gesocialiseerde hond is niet persé een hond die zich goed gedraagt.
Het is namelijk een hond die zich goed voelt. Een hond kan zich goed voelen maar hoeft zich niet goed te voelen wanneer hij onbekende honden, of een bepaald type hond tegenkomt. Dit kan ook zo zijn bij onbekende mensen. Een hond met de juiste skills weet welke strategie hij moet kiezen uit verschillende strategieën, en weet ook hoe hij een andere hond kan ontwijken. Één van de vaardigheden die een hond kan leren is hoe hij een andere hond kan ontwijken tijdens een ontmoeting. Het resultaat van de socialisatie is niet een veranderd gedrag of een veranderde persoonlijkheid van de hond, maar is het leren kennen van jouw hond. Je hebt nu geleerd wanneer hij zich goed voelt, bij wie hij zich goed voelt, wat hem helpt en wat problemen veroorzaakt. Om te leren wat de uitkomst van een bepaalde uitdaging is, en om deze te voorkomen dat er schadelijke of traumatische uitdaging voorkomt is dus erg belangrijk.
3) Zorg ervoor dat honden aan de riem geen ontmoetingen hebben.
In steden vinden er veel ontmoetingen tussen honden plaats wanneer zij aangelijnd zijn. Een lijn, ongeacht hoe lang en aan een halsband of aan een harnas, beperkt de hond in zijn beweging en dit zorgt ervoor dat de hond geforceerd in de gewenste richting wordt getrokken door de eigenaar. Het reduceert tijd en ruimte van de interactie. Het terugtrekken van de hond tijdens een ontmoeting kan heel veel stress opleveren bij de hond en het kan ook het vertrouwen in het baasje doen terugnemen. Als het door omstandigheden zeer nodig is dat de hond aan de lijn andere honden ontmoet, en wanneer je honden van elkaar wilt scheiden, stop dan, blokkeer met je hand en loop weg wanneer de hond klaar is om jou weer te volgen.
4) Introduceer of forceer jouw hond niet tot het benaderen van andere honden.
Veel honden bestormen andere honden, meestal omdat zij anticiperen op de verwachtingen van het baasje betreffende ‘socialisatie’. Dit gebeurt vaak met puppen, of met rassen die veel mensen als vriendelijk beschouwen. Geforceerde ontmoeten, kort en intens, kunnen angstigheid bij honden veroorzaken en kunnen dan ook zeer ongewenste reacties veroorzaken.
5) Het is niet waar dat honden het ‘zelf moeten uitvechten/uitzoeken’.
Dit is iets wat baasjes vaak uitspreken wanneer honden elkaar ontmoeten. Dit is echter in deze tijd niet meer van toepassing, dit omdat honden niet meer voor het zeggen hebben welke honden zij ‘ontmoeten’. Daarom is het onze verantwoordelijkheid om de interactie tussen de honden te managen. Een hond kan zeer zeker niet in de mogelijkheid zijn om een interactie met een andere hond goed te kunnen handelen. Dit gaat niet alleen om fysieke capaciteit, maar ook zeker om mentaal en emotionele capaciteit van de hond.
6) Baseer je keuzes niet op een bevooroordeelde mening.
Opvattingen betreffende bepaalde rassen, geslachten en leeftijden gaan niet altijd op. Honden zijn individuen, je moet ze ook als individuen behandelen, ongeacht hun uiterlijkheden.
7) Vertrouw niet op wat andere baasjes zeggen.
‘Mijn hond is braaf’, ‘Mijn hond houdt echt van puppies’, dit zijn opvatting die eigenaren vaak over hun hond zeggen. Zij liegen vaak, vaak zonder door te hebben dat zij dit doen. Kijk naar de hond, die liegt nooit. (De enige honden die liegen, zijn honden die naar binnen getrokken zijn en die niet durven te reageren wanneer zij een andere hond tegen komen.)
8) Zelf wanneer honden leuk spelen met elkaar, moet je aandacht houden voor de balans in het spel.
‘Och, wat zijn ze leuk aan het spelen’. Soms.. Iets wat een spelletje lijkt voor ons, kan ook een uitdaging of een provocatie zijn. De situatie kan uit balans zijn en kan voor 1 hond helemaal niet prettig zijn. Dit kan tot een escalatie leiden en zelfs tot een gevecht. Gedrag waar je dan op moet letten is:
– Opjagen (zeer zeker wanneer 1 hond altijd wordt opgejaagd of wanneer de ene hond de andere wil proberen te bijten tijden het jagen).
– ‘Knuffelen’ (het staan op achterpoten en knuffelen met voorpoten, dit geeft een hoog energielevel weer, wat kan leiden tot een gevecht)
– Stressgedrag (het botsen op eigenaren, staart tussen de achterpoten, hoog blaffen)
9) De meest effectieve manier van het stoppen van een gevecht is het niet tot een gevecht laten komen.
Het belangrijkste is dus dat een heel intense en daardoor eventueel gevaarlijke situatie niet ontstaat. Soms raken honden bij een gevecht fysiek niet gewond, maar het kan altijd een traumatische ervaring blijven. Mocht een gevecht wel optreden, pak dan de halsband, til de hond op en wanneer de honden niet meer in elkaar hangen haal je ze uit elkaar.
10) Niet alle honden hoeven te ‘socialiseren’ om gelukkig te zijn.
Voor een gezinshond is het belangrijkste dat er een goede relatie is tussen de eigenaar, het gezin en andere honden in het huis. De familie is het centrum van alles. Een hond zou dus nooit bang moeten zijn in zijn eigen huis. Een ontmoeting met een andere hond kan leuk zijn, maar kan ook een bron van stress zijn. Kijk dus of ontmoetingen met andere honden leuk zijn voor je hond en of het dan ook echt nodig is.
Text Alexa Capra
Vertaling Sanne Benjamins